Motívumok

 

A FOLK reDENIMissima mesterkollekció célja és két alapösszetevője ismertetése - a vászonról és a színezékről - után jöhet egy nagyobb lélegzet. Jöhet az esszencia a főzetben a FOLK motívumok szerepe, ahogy azt mi látjuk.

Magyarország gazdag folk öröksége páratlanul aktív. Az egyes tájegységek hagyományőrzői fogják egymás kezét, nemzedékek gyakorolják és élvezik a hímzést, keresik mai helyét és jelentőségét a 21. században.

Miért tud ez így lenni? Mi a MOTÍVUM, ami vonzza az alkotót, mint csodaszarvas a vadászt?  Több mint egy mintaforma és fonalkitöltés. Közösségi tudás és együttérzés,  valami ami érvényesen fennmaradt az évszázadok folyamán. Tenyérnyi, öltözetnyi történet, ami az írás társadalmi szintű kiterjedése előtti világba visz minket vissza. Amikor  képpé, majd szimbólummá sűrűsödött a mondandó és így elég ránéznünk, szavak nélkül is megindul a jelentés a fejünkben.

Szimbólum ott keletkezik, ahol az életfolyam jelentős eseményei, szépsége és megrendültsége egyaránt megjelennek. Ami igazán fontos, ott szökken szárba - születés, a szerelem, halál, hit és identitás. És mesél, kibontja színeit újra és újra, megnyílik az újrafogalmazásra, ha jól bánunk vele. 

Mert jól kell bánni az örökséggel!  Finoman, mesterien a MINŐSÉGET és a JELENTÉST megtartva szabad csak innoválni - azaz hozzátenni magunkat, kik vagyunk mi ebben az élő folyamban, mit őrzünk meg és mit teszünk hozzá?

A Springer Orsi által tervezett és keze munkáját dícsérő FOLK reDENIMissima, magyar tájegységek motívumkincsét szervezi új egységbe, első darabjaiban a szerelemi szimbólumokat megmutatva, ahogy azt eddig senki nem tette. Van benne vágy, merészség, egyéniség, finomság, törékenység és mesteri színvonalú megvalósítás.

Szerző: Körtvély Adrienne

sárközi motívumok terítéken


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések