Intenzív Indigó

 

Indigó festék a Drezdai Technikai Egyetem gyűjteményéből
kép forrása: internet


A FOLK reDENIMissima   eposz három fő alkotóelme közül a vászonnal-esetünkben ezt hívjuk denimnek- már elkezdtünk megismerkedni.  Most  INDIGO  seregszemlével folytatjuk. Az indigónak közel 700 alfaja van, de projectünk szempontjából legvonzóbb és releváns főtulajdonsága az, hogy istenien lehet vele festeni- többek között vásznat is.

A legrégebbi indigóval festett textil lelet Peruból származik, mintegy 6000 évvel ezelőttről.  Ázsiai országokban is használták az indigót selyemfestésre hosszú századokon át, pl. Indiában, Kínában, Japánban,

Az indigó Európába Indiából jutott el, arab kereskedők segítségével, már az ókori Rómában is luxuscikknek számított, hiszen művészi festékek és kozmetikumok alapanyagaként is használták. Kék aranynak is nevezték.

Röviden leírva a festési folyamatot,  először indigóval  kezelt fürdőbe áztatták a  vásznat, ami először zöldes színezetet kapott,  majd a száradás során kékre oxidálódott, ez a jól ismert intenzív indigó szín. 

Bővebben a festési eljárásról ITT olvashattok.

Egy kis érdekesség: Japánban a  mélykék ruhadarabok  megtalálhatóak voltak az előkelőek és a közrendűek ruhatárában egyaránt. A japánok a mai napig őrzik és művelik az indigóvásznak készítésének ősi művészetét, sőt nem túlzás kijelenteni, hogy a japánok a legjobbak ebben. A világ legérdekesebb és egyben legértékesebb farmerjai az ún. Selvedge Denim-ek, amelyeket  oly módon készítenek, hogy a nadrágok külső élében végigfutnak a szövött anyagszélek. 

kép forrása: internet


Pedig a II. Világháború alatt az indigó festés mestersége szinte teljesen elveszett, mivel a kormány minden mezőgazdasági földterületet katonai célra használt, halálbüntetés  terhe mellett megtiltva az indigofera növény termesztését.

Heisuke Sato az egyik legjelentősebb indigótermelő a háború  hosszú éveiben  titokban életben tartott pár indigó cserjét, várva a jobb idők érkezését. Az ő bátorságának és kitartásának köszönhető, hogy ma is van indigó alapú japán kézművesség.   

kép forrása: internet



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések